ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων

ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μια (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.  

Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Συνολικός Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός: από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 40%. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού το ποσοστό επιδότησης είναι 50%.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:  ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος, οι παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κλπ), οι πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών, η προβολή - προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους, οι αμοιβές τρίτων.

Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμο και το μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο έργο.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της  αίτησης χρηματοδότησης.

Διάρκεια Έργων: Η διάρκεια ολοκλήρωσης των έργων ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

 

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

  • να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση σε συγκεκριμένη περιφέρεια.
  • να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία και Ι.Κ.Ε) και ατομικές  επιχειρήσεις.
  • να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
  • να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων,
  • να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
  • να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
  • να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

 

Τονίζεται ότι οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της Δράσης θα ορισθούν αναλυτικά στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Η επίσημη προκήρυξη, που θα σημάνει και την έναρξη της υποβολής των προτάσεων του κάθε ενδιαφερόμενου αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2015.